Lombardije – 3 t/m 11 september 2018

Maandag 3 september.

Het is vroeg opstaan de morgen van de 3e september, omdat het vliegtuig dat ons naar Milaan brengt om 8.30 vertrekt. We ontmoeten op Schiphol onze reisgenoten maar weten nog niet wie wie is. Aangekomen op Linate maken we echt kennis met elkaar en meteen is te merken dat het onderling wel goed zit en verheugen we ons op een mooie week. Buiten staat een chique bus op ons te wachten. We kunnen er wel allemaal in maar oh, oh, de bagage erin proppen kost enige moeite. (Later in de week blijkt dat de chauffeur zijn mathematische oog getraind heeft en gaan de koffers er gladjes in.) Onderweg naar Bergamo vertelt Cornelis over de geschiedenis van deze stad en omgeving.

In de 3e eeuw v. Chr. onderwerpen de Romeinen de Kelten in N.-Italië. In de 6e eeuw na Chr. veroveren de Longobarden N.-Italië dat later naar hen Lombardije wordt genoemd. Eén van hun koningen is Autari. Hij is getrouwd met met Teodolinda die streng katholiek is. Als de koning overlijdt, trouwt zij met Agilulf die zijn vrouw volgt en dan ook katholiek wordt. Ze is goede maatjes met de Paus en gebruikt haar invloed om te strijden tegen de Arianen in het land. Arianen zijn volgelingen van Arius die de goddelijkheid van Christus ontkennen.

Ze bouwt veel kerken in Lombardije en Toscane. Als dank van de Paus krijgt zij de beroemde ijzeren kroon voor haar zoon Adaloaldo.

Ook kreeg zij een kruisvormig reliek met een splinter van het Heilige Kruis. *Op 6 september bezoeken wij de kapel van Teodolinda. In 1332 nemen de Visconti’s van Milaan de streek in bezit. Daarna neemt het Venetiaanse leger de stad in. De tekenen daarvan zijn nog steeds te zien in de gevleugelde leeuw op gebouwen. Er komt een einde aan de Venetiaanse overheersing door de inval van Franse troepen. Door het verdrag van Wenen valt het gebied aan Oostenrijk toe (Habsburg) en met de komst van Garibaldi wordt het opgenomen in het Koninkrijk Italië.

Bergamo bestaat uit Bergamo Alta en Bergamo Bassa. Ons hotel ligt in de benedenstad, vlakbij een van de vier stadspoorten, de Porta Nuova. Na de koffers uitgepakt te hebben, eten we een broodje op het terras naast het gezellige hotel. Gesterkt door koffie en een panino gaan op weg naar de Accademia
Carrara. De Accademia is in 1796 opgericht met de schenking van de collectie van graaf Carrara aan de stad en in de loop der tijd aangevuld met legaten van privé personen.

Zij is ondergebracht in een neoklassiek palazzo uit 1810. De schitterende collectie behoort tot de belangrijkste van Italië. De collectie toont een chronologisch overzicht van vier eeuwen Italiaanse schilderkunst. Duidelijk is te zien dat schilderijen rond 1400 nog geen tot weinig perspectief tonen. Ook de gebruikte kleuren zijn bedekt en zacht. Het is onmogelijk alle schilderijen te benoemen en te beschrijven en we beperken ons tot het memoreren van de belangrijkste.

Dit is het eerste deel van het reisverslag. Lees het gehele reisverslag Lombardije 2018 verder in pdf of ga terug naar het overzicht.