Over mijn interesses

Schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, literatuur, filosofie: waar moet je in hemelsnaam beginnen als je je op deze terreinen wilt begeven? Het antwoord is eenvoudig: bij het begin, dus bij Grieken en Romeinen.

Zelf merkte ik bij mijn bezoeken aan Rome, een stad waar 2800 jaar geschiedenis haar neerslag heeft gevonden, hoe alles met alles samenhangt; hoe de middeleeuwen geen intermezzo vormen, maar voortborduren op wat geweest was; hoe de renaissance zich liet inspireren door de Ouden; het Pantheon en het Colosseum waren dé voorbeelden voor architecten. Klassieke teksten kregen dezelfde status als de bijbel en de kerkvaders. Classicisme, neoclassicisme, steeds opnieuw vond men inspiratie in de oudheid, tot op de dag van vandaag.

Jaren geleden ben ik in Wassenaar in cursusvorm begonnen met deze lange wandeling door de Europese cultuurgeschiedenis, van de oudheid tot de moderne tijd. Op de achtergrond speelde steeds de vraag: wat hebben achtereenvolgende periodes bijgedragen aan de Europese cultuur? Welke rol heeft het christendom gespeeld bij de ontwikkeling van de wetenschap, beleefde de renaissance de geboorte van de moderne mens, zoals Jacob Burckhardt betoogt? Wat zijn de wortels van het antisemitisme? Wat was de positie van de Joden in de klassieke oudheid? Hoe heeft de beeldende kunst zich ontwikkeld. Waarom laat Vasari de moderne kunst beginnen bij Cimabue en Giotto?

Met deze en soortgelijke vragen op de achtergrond legden we ieder jaar een etappe af van deze lange reis door de tijd. Na afloop van iedere cursus werd -en wordt nog steeds- een reis aangeboden naar de klassieke wereld.

In Heiloo volg ik een vergelijkbaar traject. Na cursussen over Grieken en Romeinen, het opkomend christendom en de Middeleeuwen zijn we inmiddels aangekomen in de Renaissance. Alle bekende namen uit die periode zullen de revue passeren, van Rafaël tot Erasmus en van Leonardo tot Galilei.

Traditiegetrouw wordt er ook dit jaar een culturele reis georganiseerd. In oktober 2022 staat Apulië op het programma. We vliegen op Bari en vandaar uit bezoeken we alle steden en bezienswaardigheden die Apulië zo aantrekkelijk maken voor een cultuurreis. We zien de mooiste romaanse kerken in o.a. Trani en Bari, Castel del Monte, het jachtslot van Frederik II, het half ondergrondse Matera, de barokstad Lecce en Taranto met een ongekend mooi archeologisch museum. De ervaring leert: een prachtige reis.

U bent van harte welkom.

Cornelis Jonkman