Leesclub Latijn

in Wassenaar en Heiloo

Al sinds jaar en dag bestaat er een leesclub Latijn in Wassenaar. Met een groep van ongeveer tien mensen lezen we ieder jaar weer een andere schrijver. Afgelopen jaar was dat Cicero, die in Pro Sexto Roscio Amerino een boerenzoon verdedigt die zijn landgoederen afhandig gemaakt ziet worden door handlangers van dictator Sulla en beschuldigd wordt van moord op zijn eigen vader. Met deze verdediging was de naam van Cicero definitief gevestigd.

Sinds een jaar bestaat er ook een leesclub in Heiloo, die met een klein aantal cursisten dezelfde tekst van Cicero heeft gelezen.

Domus Augustana, het paleis van keizer Domitianus

In Wassenaar zullen we komend jaar teksten lezen van Plinius Minor en Martialis. In brieven van Plinius en gedichten van Martialis wordt het leven in Rome onder Domitianus en Trajanus getekend, de een steeds meer gevreesd, de ander een verademing na de beklemmende jaren onder zijn voorganger.

In Heiloo gaan we Ovidius lezen, delen uit zijn autobiografisch werk en natuurlijk verhalen uit zijn Metamorfosen.

In beide programma’s maken we gebruik van eindexamenboeken, voor Plinius en Martialis de nieuwe eindexamenbundel van 2022 en voor Ovidius de bundel van 2019. Daarin staan woordenlijsten, vertaalhulp, hoofdstukken met achtergronden en passages in vertaling.

We vertalen alles samen. Huiswerk wordt niet opgegeven, maar wie wil kan zijn of haar vertaling voorlezen. De sfeer is altijd goed, de discussies zijn levendig en de tijd vliegt om.

Als u twijfelt, volg dan gerust een les op proef. Misschien moet u het advies In dubio abstine naast zich neerleggen. Immers: dubitare humanum est.

Marcantonio Franceschini, Leto en haar tweeling Apollo en Artemis

Data & Kosten Leesclub Wassenaar

– 20 lessen op woensdagmiddag
– 14.30-16.00 uur
– eerste les op 20 oktober 2021
– vakantiedata worden nader afgesproken
– plaats van samenkomst wordt nader opgegeven
– cursusgeld € 125,- inclusief tekstboek

>> Klik hier voor info over inschrijving en betaling

Data & Kosten Leesclub Heiloo

– 20 lessen op vrijdagochtend
– 10.00-11.45 uur
– eerste les op 22 oktober 2021
– vakantiedata worden nader afgesproken
– plaats van samenkomst wordt nader opgegeven
– cursusgeld € 125,- inclusief tekstboek

>> Klik hier voor info over inschrijving en betaling