Leesclub Latijn

in Wassenaar

Hoe lang is het geleden dat u iets aan Latijn heeft gedaan? Heel lang vermoedelijk. En u bent natuurlijk alles vergeten. Dat denken velen, maar de ervaring leert gelukkig anders. Bij de leesclub Latijn zien we dat veel verloren gewaande kennis verrassend snel weer wakker wordt geroepen. Met een groep van ongeveer tien mensen lezen we ieder jaar een andere Romeinse schrijver. Afgelopen jaar lazen we capita selecta uit Ab Urbe Condita van Livius, o.a. over de eigenzinnige Coriolanus. We lazen het verbijsterende verhaal van de Bacchanalia-affaire en tenslotte zagen we de oude Cato (Overigens ben ik van mening…) in actie tegen vrouwen die demonstreerden voor de afschaffing van een wet die elke vorm van luxe verbood.

Cesare Maccari, Cicero beschuldigt Catilina; Palazzo Madama Rome

Latijn Cicero

Als nieuwe schrijver is dit jaar gekozen voor Cicero. Zijn stijl is de standaard geworden voor het klassieke Latijn. Hij begon zijn carrière als advocaat en zijn eerste pleidooi heeft hem meteen beroemd gemaakt: Pro Sexto Roscio Amerino. Zijn cliënt werd beschuldigd van de moord op zijn vader. Cicero weet hem vrij te pleiten, maar daarbij liep hij wel het risico zich het ongenoegen van dictator Sulla op de hals te halen.

Als tekstboek gebruiken we de nieuwe eindexamenbundel van 2021. Daarin staan woordenlijsten, vertaalhulp, hoofdstukken met achtergronden en passages in vertaling.

We vertalen alles samen. Huiswerk wordt niet opgegeven, maar wie wil kan zijn of haar vertaling voorlezen. De sfeer is altijd goed, de discussies zijn levendig en de tijd vliegt om.

Over plaats en tijd volgen nadere mededelingen, dit vanwege de beperkingen en onzekerheden door het coronavirus.

Als u twijfelt, volg dan gerust een les op proef. Misschien moet u het advies In dubio abstine naast zich neerleggen. Immers: dubitare humanum est.

Data & Kosten

– 20 lessen op woensdagmiddag van 14.30 – 16.00 uur
– eerste les op 28 oktober 2020; vakantiedata worden nader afgesproken
– plaats: wordt nader bekendgemaakt na inschrijving
– cursusgeld € 125,- inclusief tekstboek

>> Klik hier voor info over inschrijving en betaling

Bij voldoende belangstelling gaat er ook een leesclub Latijn van start in Alkmaar of omgeving. Als u geïnteresseerd bent, stuurt u dan een e-mail naar Italia Classica. Met de gegadigden zoeken we vervolgens naar een tijdstip en een locatie.