Cultuurreizen

Ieder jaar wordt er door Italia Classica een reis naar de klassieke wereld georganiseerd. Dat gebeurt in samenwerking met Labrys Reizen in Nijmegen. Deze keer wordt dat een Siciliëreis in oktober 2019. Daarnaast begeleid ik een aantal reizen die door Labrys Reizen worden georganiseerd.

Reizen

Leonardo da Vinci en de renaissance

23 t/m 30 maart 2019 en 13 t/m 19 mei 2019
in samenwerking met Teylers Museum

Tijdens deze reis maken we kennis met Leonardo da Vinci, de ultieme uomo universale, en de wereld die hem vormde.

De reis begint in Milaan, de stad van Ludovico Sforza, de mecenas van Leonardo. De stad is befaamd vanwege de Dom, de kunstcollecties van onder meer de Brera en natuurlijk het Laatste Avondmaal van Leonardo.

Engel; detail van De maagd op de rotsen, National Gallery Londen

Wandelend door het elegante Parma van de familie Farnese zien we de taal van de renaissance in het werk van Correggio en Parmigianino. In het Florence van de Medici zien we hoogtepunten van kunst in de Brancaccikapel, de beeldencollectie van het Bargello en uiteraard de Uffizi. Ook kunnen we het Laatste Avondmaal van Leonardo goed vergelijken met de versies die in Florence te zien zijn, o.a. van Ghirlandaio en Andrea del Sarto. In Vinci, de geboorteplaats van Leonardo, hebben we dan al kennis gemaakt met Leonardo als uitvinder en onderzoeker.

Meer informatie over deze reis vindt u op de website van Labrys Reizen.

Napels en Campanië

8 t/m 17 april 2019

De Golf van Napels had alles wat een rijke Romein kon verlangen: prachtige baaien, eilandjes voor de kust om stilte te zoeken, en natuurlijk een mild klimaat.

De welgestelden woonden in Herculaneum en in dure villa’s die overal in de streek te vinden waren. Ook andere plaatsen in het vruchtbare vulkanische gebied van de Vesuvius, zoals Pompei, waren dichtbevolkt. Sinds de ontdekking van deze steden en villa’s in de 18e eeuw bezoeken reizigers het gebied op hun grand tour.

Tijdens onze reis bezoeken we hoogtepunten van Napels, zoals het museum van Capodimonte, het Museo Nazionale, de Cappella Sansevero en de Pio Monte della Misericordia met zijn Caravaggio. We varen naar Capri, bezoeken de Griekse tempels in Paestum en genieten van het onovertroffen panorama vanaf de Villa Cimbrone in Ravello.

Meer informatie over deze reis vindt u op de website van Labrys Reizen.

Iran

22 april t/m 5 mei 2019

Een bezoek aan Iran is een belevenis. We zien de sporen van een ongekend lange en rijke geschiedenis in een land dat met het aantreden van Khomeini in 1979 een islamitische republiek is geworden. Het land is volstrekt veilig, maar toeristen dienen zich aan te passen: de vrouwen moeten een sluier dragen en alcohol wordt niet geschonken. Veel Iraniërs spreken goed Engels en je wordt regelmatig aangesproken.

In Teheran bezoeken we een aantal musea en zien het paleis van de Sjah. In Qom en later in Shiraz bezoeken we een indrukwekkend sjiitisch heiligdom. De mooiste stad van Iran is zonder twijfel Isfahan. We zien er een aantal prachtige moskeeën met verfijnde decoratie, maar ook de Armeense kathedraal met een weelde aan fresco’s.
Op weg naar de stad Yazd zien we torens die tot voor kort door zoroastriërs werden gebruikt om er hun doden achter te laten. Nog altijd bestaan er aanhangers van de leer van Zoroaster, die wij beter kennen als Zarathustra.

Uiteraard bezoeken we Persepolis, een van de hoofdsteden van het oude Perzië. De stad werd verwoest door Alexander de Grote, maar de restanten en vooral de reliëfs spreken nog altijd tot de verbeelding.

We eindigen in Shiraz, eens befaamd om zijn wijnen. Een prettige moderne stad, waar we onder andere het graf bezoeken van de dichter Hafez. Jong en oud komt er samen tot in de late avonduren.

Meer informatie over deze reis vindt u op de website van Labrys Reizen.

NB. Deze reis wordt herhaald in 2020 van 8 t/m 21 april

Kashan, Mir Emad moskee
Shiraz, sjiitisch heiligdom

Lombardije

2 t/m 10 september 2019

Lombardije heeft alles wat je van Italië verwacht: rijke cultuursteden en prachtige natuur. Op deze reis zullen we onder meer bezoeken Bergamo, Brescia en Monza.

De Dom van Monza heeft een ongekende schat in huis: de Cappella Teodolinda met wanden vol fresco’s in laatgotische stijl.

In Como bezoeken we de oude stad en varen we naar de Villa Carlotta in Tremezzo. Stresa aan het Lago Maggiore laat ons proeven van de mondaine sfeer van de negentiende eeuw. We bezoeken het Isola Bella met het Palazzo Borromeo en de prachtige barokke tuin.

Cappella Colleoni in Bergamo

In Varallo wandelen we op de Sacro Monte van kapel naar kapel. Hier heeft met name Gaudenzio Ferrari het leven en lijden van Christus weergegeven in levensgrote tableaux vivants. Sinds 2003 is dit “Klein Jeruzalem” een Unesco-monument.

Uiteraard zullen we ons tijdens deze reis te goed doen aan de culinaire geneugten van de streek.

Meer informatie over deze reis vindt u op de website van Labrys Reizen.

Veneto en Venetië

23 september t/m 2 oktober 2019

De Veneto is een eldorado voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur: Verona met Mantegna in de San Zeno, de Romeinse arena en het Castelvecchio van de Scaligers met zijn kunstcollectie, de palazzi en het Teatro Olimpico van Palladio in Vicenza, de fresco’s van Giotto in de Scrovegni-kapel en zoveel meer in Padua.

En dan natuurlijk Venetië. We varen erheen vanuit Padua over de Brenta. De entree in de lagune vergeet je niet snel meer. De stad is ondanks de bedenkingen van Ilja Pfeijffer een belevenis. Water, licht, kleur, kerken als de Frari en de San Giorgio Maggiore van Palladio, de schilderkunst in kerken en Scuole, het houdt niet op. We bezoeken het verstilde getto en de nog steeds authentieke wijk Cannareggio. We komen aan over het water en vertrekken per snelle taxiboot over de lagune naar het vliegveld, het hoofd vol kostbare indrukken.

We bezoeken het verstilde getto en de nog steeds authentieke wijk Cannareggio. We komen aan over het water en vertrekken per snelle taxiboot over de lagune naar het vliegveld, het hoofd vol kostbare indrukken.

Meer informatie over deze reis vindt u op de website van Labrys Reizen.

Sicilië

11 oktober t/m 20 oktober 2019

Italia Classica organiseert opnieuw een reis naar Sicilië voor cursisten en liefhebbers. Het zal een tiendaagse reis worden met aankomst en vertrek in Catania.

We maken een complete ronde over het eiland via Syracuse, Piazza Armerina met de beroemde Romeinse mozaïeken, Agrigento, Selinunte en verder naar de westpunt met o.a. het Punische eilandje Mozia.

Via Erice komen we in Palermo waar we uitvoerig aandacht besteden aan Monreale, de Cappella Palatina en Palazzo Abatellis met de allermooiste Antonello da Messina.

We zien de wonderbaarlijke marmerwerken van Serpotta en wandelen over de kashba-achtige markt. We reizen verder via Solunto naar Cefalù en vandaar naar Taormina.

Bij goed weer bestijgen we de Etna en zien de gehele oostkust van het eiland. Met een beetje geluk zien we Polyphemus Galatea het hof maken en Odysseus die op het nippertje ontsnapt aan de Cycloop. In de bus hebben we tijd genoeg om al die verhalen te vertellen of voor te lezen uit Homerus en Ovidius.

Bekijk hier de offerte en de volledige reisbeschrijving. Bij interesse in deze reis kunt u het inschrijfformulier aanvragen via deze pagina.

NB. Er hebben zich voldoende reizigers ingeschreven om de reis door te laten gaan, maar er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

Taormina, Teatro antico met uitzicht op de Etna
Cefalù