Cultuurreizen

Al jaren organiseert Italia Classica een reis naar de klassieke wereld. Dat gebeurt in samenwerking met Labrys Reizen in Nijmegen. In mei 2025 was dat een reis door het hart van Italië, van Rome tot Ravenna.
Daarnaast begeleid ik een aantal brochurereizen van Labrys. In 2025 is dat een reis naar Zuid-Italië en Sicilië, een reis naar Toscane, het land van de Etrusken, een reis naar Turijn en Piemonte en een reis naar Parma, Modena en Bologna tijdens Oud en Nieuw 2025-2026. Voor Destin Riviercruises begeleid ik een aantal riviercruises, o.a. over de Donau en de Rijn. Voor meer informatie verwijs ik naar de website van Destin, www.destintravel.nl

Reizen

Hoogtepunten van Zuid-Italië en Sicilië

9 t/m 17 april 2025

De Grieken wisten het al: Zuid-Italië en Sicilië vormden een land vol beloften. Ook voor de moderne reiziger is het gebied een eldorado. Denk aan de Griekse tempels in Paestum, de mozaïeken in de Cappella Palatina in Palermo en de beroemde bronzen beelden van Riace. In negen intensieve dagen plukken we de mooiste vruchten uit deze weelderige tuin.

In Napels wandelen we door de levendige binnenstad die nog precies het stratenpatroon van het Romeinse Napels volgt.
Onder de San Lorenzo zie je die straten liggen. In Grand Caffè Gambrinus beland je in het Belle Époque. Hier kwamen schrijvers en toneelspelers bijeen in een Art Nouveau decor.
Het schilderijenmuseum van Capodimonte is voor liefhebbers een hoogtepunt met werken van Botticelli, Titiaan en Caravaggio.

Herculaneum laat beter nog dan Pompeii zien hoe welvarende Romeinen woonden en leefden in een soort Wassenaar aan zee.
Gebouwen zijn niet ingestort en laten zelfs de luiken van de bovenverdieping zien. De kruiken van de wijnverkoper hangen nog in de rekken en hier en daar zijn nog de harmonicadeuren te zien waarmee de heer des huizes zijn werkkamer kon afsluiten.

Per bus toeren we naar Cumae, waar de sibylle Aeneas in haar grot de weg wees naar de onderwereld, we bezoeken Paestum met zijn tempels, voor reizigers onveranderd een hoogtepunt en in Ravello kijken we uit over de Costa Amalfitana vanaf het terras van de Villa Cimbrone.

Per nachtboot met diner aan boord steken we over naar Palermo, Goethe achterna. Daar komen we ogen te kort bij de mozaïeken uit de tijd van de Normandiërs: in de Cappella Palatina en in Monreale.

Langs de noordkust rijden we naar Cefalù met zijn imposante Normandische Dom en tenslotte komen we aan in Messina. Daar bezoeken we het indrukwekkende museum met twee Caravaggio’s. We steken met de veerpont over naar Reggio Calabria. Alleen al het flaneren langs de boulevard is de oversteek waard, maar het museum met de twee bronzen beelden van Riace is uiteraard het werkelijke doel.

Het is een reis van hoogtepunt naar hoogtepunt, ook letterlijk, want vanuit Taormina kunnen liefhebbers de Etna bezoeken als het weer en de activiteit van de vulkaan het toestaan. We wandelen er rond met een gids.
Na zoveel moois keren we uiteindelijk vanuit Catania terug naar huis, vol indrukken en vermoedelijk met de wens terug te keren naar dit door iedereen geliefde eiland, van oude Grieken tot moderne toeristen.

Meer informatie over deze reis vindt u op de website van Labrys Reizen.

Antea, Parmigianino; Museo di Capodimonte Napels
Poseidontempel Paestum
Detail van een van de Bronzen van Riace

Etrurië

1 t/m 9 mei 2025

Etrusken waren in de ogen van de Romeinen een vreemd volk. Ze spraken een onbegrijpelijke taal, ze leidden een decadent bestaan en de vrouwen deden daar op voet van gelijkheid aan mee.
De dood was voor de Etrusken een voortzetting van dit bourgondische leven.
Nog altijd is dit te zien in hun rijke grafcultuur met talrijke kostbare grafgiften en fraai gedecoreerde grafkamers.
Op deze reis door Toscane, het land van de Etrusken, staat hun intrigerende cultuur centraal. Daarnaast bezoeken we een aantal middeleeuwse stadjes zoals San Gimignano en Bolsena.
Aan het einde van de reis proeven we nog even van Rome, de Eeuwige Stad.

Na een ochtendvlucht per KLM op Florence beginnen we ons programma in Volterra. Daar bezoeken we het Museo Etrusco Guarnacci met zijn vele
askisten met de overledene op het deksel en de wonderlijk uitgerekte bronzen Ombra della Sera.
In alle rust bezoeken we de Pinacoteca met schilderijen van onder meer Signorelli en Rosso Fiorentino. Pareltjes!

Vanuit Volterra gaan we naar San Gimignano, de stad met de vele torens. We bezoeken daar de Collegiata-kerk met zijn grote frescocycli en een Laatste Oordeel om van te huiveren.
In de Sant’Agostino zien we het leven van Augustinus in prachtige fresco’s van Gozzoli.

Op weg naar het Etruskische Chiusi bezoeken we de abdij Monte Oliveto Maggiore, stilgelegen in de natuur. In de kloostergang is het levensverhaal van Benedictus weergegeven in meer dan twintig fresco’s.
In Chiusi bezoeken we natuurlijk het Etruskische museum en het ondergrondse “Labyrint van Porsenna”.

In Orvieto verblijven we twee nachten. De stad ligt hoog op een plateau en de Dom hebben we dan ook al van verre gezien. In de Dom bevindt zich een van de beroemde kapellen uit de renaissance, de San Briziokapel.

Onderweg naar Tarquinia bezoeken we het kleine stadje Bolsena met de Santa Cristina, een kerk met christelijke catacomben en de plek van een wonderlijk wonder. Ter plaatse hoort u meer.
Tuscania houdt de naam van de Tusci, de Etrusken, in ere. We komen daar in een romaanse kerk, de San Pietro, waar de tijd heeft stilgestaan.

Vulci is een Etruskische opgraving en daarmee een uitzondering omdat Etruskische steden zijn doorgegroeid tot Italiaanse steden en daardoor nauwelijks zijn op te graven. Het terrein is zeer groot en we zullen er een gedeelte van bewandelen, gevolgd door een eenvoudige lunch op een terras met uitzicht op de opgraving. Simpel, maar goed. Na de lunch gaan we naar de necropolis van Sovana en naar een merkwaardig museum in Canino, waar fresco’s in replica te zien zijn van een Etruskisch graf. Dat Etrusken geweld niet schuwden, wordt daar meer dan duidelijk.

Hoogtepunt is misschien wel het Etruskisch museum in Tarquinia en de necropolis aan de rand van de stad. Je wandelt daar in eigen tempo van graf naar graf, daalt af en ziet achter glas de grafkamers met de ligbanken voor de overledenen en de fresco’s die het verblijf daar moesten veraangenamen. Maar minstens zo indrukwekkend zijn de enorme tumulusgraven in Cerveteri dat we daarna bezoeken.

Tenslotte bezoeken we in Rome de Villa Giulia, het meest complete Etruskische museum. Na de lunch wandelen we rond in de Eeuwige Stad, van Pantheon naar Piazza Navona en tenslotte naar de onovertroffen Musei Capitolini.
Een mooier slot is nauwelijks denkbaar.

Meer informatie over deze reis vindt u op de website van Labrys Reizen.

Echtparensarcofaag Museo Etrusco Guarnacci Volterra
Rosso Fiorentino Kruisafneming, Pinacoteca Volterra
Symposionscène Tomba Leopardi Tarquinia
Banditaccia necropolis Cerveteri

Hart van Italië

herhaling van de reis uit 2024

19 t/m 28 mei 2025

Wie de drukte van Florence en Rome wil ontlopen en toch volop wil genieten van Italië als culturele bestemming kan in deze reis zijn hart ophalen. Er ligt zoveel moois tussen Rome en Venetië.

In een tiendaagse vliegreis bezoeken we de hoogtepunten van Midden-Italië.
Vanuit Rome bezoeken we het Palazzo Farnese in Caprarola, het zomerverblijf van Farnesepaus Paulus III. Vandaar rijden we door naar Orvieto met de Dom die van verre al te zien is. We verblijven daar twee nachten. In een prachtige rit gaan we vandaaruit naar Bolsena, een charmant stadje aan het meer, waar zich ooit een merkwaardig wonder voordeed in de Santa Cristina.
Vanuit Orvieto gaan we naar het hooggelegen Todi met een fraai uitzicht op het ongeschonden Umbrische landschap. In de San Fortunato ligt Jacopone da Todi begraven, de man die de tekst van het Stabat Mater heeft geschreven, een aangrijpende tekst die hem misschien werd ingegeven door het droevige einde van zijn huwelijk. Van succesvol notaris bekeerde hij zich tot franciscaan. In Todi staat ook de S.Maria della Consolazione, een volmaakte renaissancekerk.

Wie het werk van Benozzo Gozzoli kent, komt aan zijn trekken in Montefalco. In de San Francesco zien we het levensverhaal van Franciscus afgebeeld.
In Perugia, alweer hoog gelegen, verblijven we vier nachten. Natuurlijk bezoeken we de stad zelf, maar we besteden ook een volle dag aan het werk van Piero della Francesca op diverse plaatsen, o.a. in zijn geboortestad Sansepolcro. De blik van de Verrezen Christus, een fresco van Piero, vergeet je niet snel meer.

Voor Sint Franciscus gaan we uiteraard naar Assisi, waar we alle plekken zien waar hij heeft rondgelopen. Giotto beeldt in de grafkerk van Franciscus zijn leven uit in grote fresco’s.

Via het “adelaarsnest” Gubbio gaan we naar Urbino. Alleen al de ligging van de stad is prachtig, maar het is ons natuurlijk vooral te doen om de grote man uit de renaissance, Federico da Montefeltro. We zullen zijn palazzo bezoeken met als kern zijn studiolo met daarin de portretten van alle schrijvers en denkers die hij bewonderde. De bibliotheek van deze huurlingencommandant en humanist was indrukwekkend.

Tenslotte gaan we naar Ravenna, beroemd om zijn vroegchristelijke mozaïeken. We wandelen van de ene kerk naar de volgende doopkapel.
En halverwege natuurlijk een smakelijke lunch in een uitstekend buffetrestaurant.

We bezoeken onder andere de San Vitale, waar we de mozaïeken zien met keizer Justinianus en zijn gevolg en ertegenover keizerin Theodora met haar hofdames. Ernaast staat het kleine mausoleum van Galla Placidia. Net buiten de stad bezoeken we de Sant’Apollinare in Classe met een apsismozaïek vol symboliek.

We logeren in goede hotels en dineren een aantal keren gezamenlijk in plaatselijke restaurants.
De reis wordt verzorgd door Labrys Reizen in Nijmegen.
Op de heenweg vliegen we met KLM vanaf Schiphol op Rome (9.35 – 11.50 uur)
Op de terugweg vliegen we met KLM vanaf Bologna op Schiphol (17.25 – 19.35 uur)

U kunt zich online inschrijven via de link https://labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/contact/inschrijfformulier
Daar kunt u bovenaan kiezen voor “Besloten reis” en daaronder invullen “Italia Classica Hart van Italië”. De rest spreekt vanzelf.
U kunt natuurlijk ook bellen met Labrys: 024-38.22.110

De volledige offerte staat hier.

Orvieto, Duomo, Cappella di San Brizio
Todi, Santa Maria della Consolazione
Montefalco, Benozzo Gozzoli, het leven van Franciscus
Ravenna, Sant’Apollinare in Classe

Turijn en Piemonte

16 t/m 24 september 2025

Turijn is voor iedere bezoeker die er voor het eerst komt een grote verrassing.
De Savoyes maakten het in de achttiende eeuw tot hun hoofdstad en dat ging gepaard met grootse architecturale projecten.
De stad heeft barokke allure en de deftige straten met lange arcaden leiden van plein naar plein.
Door die late bloei was Turijn direct modern. Nog steeds is de stad vooraanstaand in de promotie van moderne kunst en architectuur, maar er zijn ook indrukwekkende collecties oude kunst te bewonderen.
Oude fabrieksgebouwen worden gerestaureerd en voor andere doeleinden gebruikt.
Daarnaast is Turijn en omgeving befaamd om zijn heerlijke gerechten en wijnen en de verrukkelijke chocolade. Buiten Turijn toont de regio Piemonte een prachtige natuur met wijngaarden, lieflijke dorpjes en schitterende abdijen.

Programma onder voorbehoud

Na een ochtendvlucht per KLM maken we een verkennende wandeling en zien meteen hoe elegant deze stad is. We verblijven er zes nachten. In de Dom is de Lijkwade te zien in een volstrekt unieke kapel met de beroemde koepelconstructie van Guarino Guarini.
Liefhebbers van schilderkunst komen aan hun trekken in de Galleria Sabauda met de koninklijke collectie van de Savoyes. Ook wie niet van barok houdt zal verbaasd zijn over de paleiskerk San Lorenzo en de Santa Maria della Consolazione. In een zijkapel zien we een serie ex-voto’s, tekeningen van dankbare Italianen die de vreselijkste ongelukken hebben overleefd.

Palazzo Madama bevat een ongekende kunstcollectie van beelden, schilderijen (o.a. Portret van een Man van Antonello da Messina), porselein en meer. Na zoveel oude kunst keren we terug in de moderne tijd met een bezoek aan het Lingotto, de voormalige FIAT fabriek met de testbaan op het dak en moderne kunst van de Agnelli’s in een klein museumpje. In een voormalige industriewijk bezoeken we de Santo Volto, een hypermoderne kerk van Mario Botta. De dag sluiten we af met een bezoek aan de hooggelegen Basilica di Superga. Alleen al het uitzicht is de lange rit omhoog waard.

Vanuit Turijn maken we een dagexcursie door het Susa-dal. Hoog op een top ligt eenzaam de abdij Sacra di San Michele. Umberto werd erdoor geïnspireerd voor zijn De naam van de roos.
Terug in Turijn bezoeken we het befaamde Egyptische Museum. In de vrije middag is een bezoek aan de Mole Antonelliana mogelijk, eens synagoge, nu filmmuseum en icoon van de stad.

Een tweede dagexcursie voert ons door de wijnvelden van Piemonte naar Asti. Na een lunch in een landelijk restaurant bezoeken we Barolo, waar we een wijnhuis bezoeken en uiteraard Barolowijnen gaan proeven.

Op dag 7 verlaten we Turijn en gaan naar Varallo, waar we een pelgrimsoord bezoeken met talloze kapellen waarin het verhaal van Jezus wordt uitgebeeld in levensechte poppen en fresco’s. Daarna gaan we naar het Orta-meer, waar we op het kleine eiland een rondwandeling maken en de basiliek bezoeken. De laatste twee nachten verblijven we in het chique Stresa aan het Lago Maggiore.

Op het Isola Bella bevindt zich het ongekend luxe buitenverblijf van de familie Borromini. Alleen al de tuin is volstrekt uniek. Met enig geluk dineren we op het Isola dei Piscatori, het visserseiland.
Via het kolossale bronzen beeld van San Carlo Borromeo, de strenge aartsbisschop van Milaan uit de Contrareformatie, rijden we naar Milaan voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Meer informatie over deze reis vindt u over enige tijd op de website van Labrys Reizen.

Cappella della Sindone, Duomo Turijn
Sacra di San Michele, Susadal
Tuinen van palazzo Borromeo; Isola Bella, Lago Maggiore

Oud en Nieuw in Bologna

29 dec. 2025 t/m 3 januari 2026

Parma-Modena-Bologna
In voorbereiding

Bologna

Tunesië

April 2026

In voorbereiding

Carthago, Tunesië

Israël en de Palestijnse gebieden

In voorbereiding

In de bronstijd heette het land Kanaän, de Grieken noemden het Philistia en vervolgens Palaistinè. Joden noemden het Eretz Yisrael, land van Israël, de Romeinen noemden het Syria Palaestina en de Arabieren gebruikten de naam Filastin. In 1948 kozen de Joden voor de naam Israël. Sindsdien is de vraag niet “Van wie is dit het land?” maar “Voor wie is dit het land?”

Naar dit land met zijn lange en vaak pijnlijke geschiedenis organiseert Italia Classica een elfdaagse reis met daarin aandacht voor alle belangrijke periodes. Joden, christenen en moslims spreken alle drie over “het Heilige Land” en daarmee is de delicate positie van vooral Jeruzalem meteen duidelijk.

In Jeruzalem bezoeken we de plaatsen die voor de drie religies essentieel zijn. We zien de opgravingen van de stad van David en het Davidson Centre bij de Tempelberg. We bezoeken de Joodse Wijk met daarin de sporen van de gevechten na het uitroepen van de staat Israël. We staan stil bij de Klaagmuur en wandelen door de Western Wall Tunnel, waarbij we teruggaan naar de tijd van koning Herodes.

Overal in Jeruzalem worden de plekken aangewezen waar Jezus is geweest: de Hof van Olijven, de Via Dolorosa, de Heilig Grafkerk met daarin Golgotha. Het vergt soms een krachtig geloof om alles letterlijk te nemen en toch laat het je niet onberoerd, dat is het wonderlijke.

Voor moslims werd de Tempelberg, waar tot het jaar 70 de joodse tempel stond, Haram al-Sharif, het Verheven Heiligdom met de al-Aqsa moskee en de Rotskoepel. We zullen er rondlopen, maar beide heiligdommen niet betreden.

We bezoeken het Israëlmuseum met in de open lucht de maquette van Jeruzalem uit de tijd van Herodes; het museum herbergt een schat aan archeologische vondsten, maar het heeft ook een collectie moderne kunst en een beeldentuin.

In West-Jeruzalem ligt Yad Vashem, het Holocaust Museum. Het bestaat uit een aantal gebouwen en monumenten in een groot park. We zullen er heel wat tijd doorbrengen.

Vanuit Jeruzalem bezoeken we Bethlehem met de Geboortekerk. Vlak daarnaast zijn de grotten waar kerkvader Hiëronymus zich terugtrok uit de bewoonde wereld. Buiten Bethlehem ligt het Herodion, een heuvel met een zomerpaleis en het mausoleum van koning Herodes.

Aan de Dode zee bezoeken we Qumran, waar de Dode Zeerollen werden ontdekt. Daarna bezoeken we het rotsmassief van Massada, waar het joodse verzet vergeefs probeerde stand te houden tegen de Romeinen na de inname van Jeruzalem.

Via Jericho rijden we naar het noorden en verblijven drie nachten aan het meer van Galilea om alles rond het meer, maar ook het verder weg gelegen Nazareth rustig te kunnen bekijken.

Op weg naar Tel Aviv mogen we de opgravingen van Caesarea niet missen. De stad werd gesticht door Herodes en het werd de zetel van de Romeinse procurator van Judea, onder andere Pontius Pilatus.

In Tel Aviv bezoeken we tenslotte de Witte Stad, een stadsdeel uit de dertiger jaren in de stijl van het Bauhaus. Het geeft uiting aan de droom die Theodor Herzl al had: een moderne stad als hart van een seculiere joodse staat.

Meer informatie over deze reis vindt u te zijner tijd op de website van Labrys Reizen.

Jeruzalem gezien vanaf de Olijfberg
Massada
Romeins theater in Beth Shean
Doop in de Jordaan bij Jericho
Jeruzalem, Yad Vashem