Cultuurreizen

Al jaren organiseert Italia Classica een reis naar de klassieke wereld. Dat gebeurt in samenwerking met Labrys Reizen. Deze keer wordt dat een reis door het hart van Italië, van Rome tot Ravenna.
Daarnaast begeleid ik een aantal brochurereizen van Labrys. In 2024 wordt dat een reis Turijn-Genua-Milaan en een reis naar Noord-Griekenland. Voor Friendship Cruises begeleid ik een aantal riviercruises, o.a. over de Donau en de Rijn. Voor meer informatie verwijs ik u naar de website van Friendship  www.destintravel.nl

Reizen

Hart van Italië

19 t/m 28 mei 2024

Wie de drukte van Florence en Rome wil ontlopen en toch volop wil genieten van Italië als culturele bestemming kan in deze reis zijn hart ophalen. Er ligt zoveel moois tussen Rome en Venetië.

In een tiendaagse vliegreis bezoeken we de hoogtepunten van Midden-Italië.
Vanuit Rome bezoeken we het Palazzo Farnese in Caprarola, het zomerverblijf van Farnesepaus Paulus III. Vandaar rijden we door naar Orvieto met de Dom die van verre al te zien is. We verblijven daar twee nachten. In een prachtige rit gaan we vandaaruit naar Bolsena, een charmant stadje aan het meer, waar zich ooit een merkwaardig wonder voordeed in de Santa Cristina.
Vanuit Orvieto gaan we naar het hooggelegen Todi met een fraai uitzicht op het ongeschonden Umbrische landschap. In de San Fortunato ligt Jacopone da Todi begraven, de man die de tekst van het Stabat Mater heeft geschreven, een aangrijpende tekst die hem misschien werd ingegeven door het droevige einde van zijn huwelijk. Van succesvol notaris bekeerde hij zich tot franciscaan. In Todi staat ook de S.Maria della Consolazione, een volmaakte renaissancekerk.

Wie het werk van Benozzo Gozzoli kent, komt aan zijn trekken in Montefalco. In de San Francesco zien we het levensverhaal van Franciscus afgebeeld.
In Perugia, alweer hoog gelegen, verblijven we vier nachten. Natuurlijk bezoeken we de stad zelf, maar we besteden ook een volle dag aan het werk van Piero della Francesca op diverse plaatsen, o.a. in zijn geboortestad Sansepolcro. De blik van de Verrezen Christus, een fresco van Piero, vergeet je niet snel meer.

Voor Sint Franciscus gaan we uiteraard naar Assisi, waar we alle plekken zien waar hij heeft rondgelopen. Giotto beeldt in de grafkerk van Franciscus zijn leven uit in grote fresco’s.

Via het “adelaarsnest” Gubbio gaan we naar Urbino. Alleen al de ligging van de stad is prachtig, maar het is ons natuurlijk vooral te doen om de grote man uit de renaissance, Federico da Montefeltro. We zullen zijn palazzo bezoeken met als kern zijn studiolo met daarin de portretten van alle schrijvers en denkers die hij bewonderde. De bibliotheek van deze huurlingencommandant en humanist was indrukwekkend.

Tenslotte gaan we naar Ravenna, beroemd om zijn vroegchristelijke mozaïeken. We wandelen van de ene kerk naar de volgende doopkapel.
En halverwege natuurlijk een smakelijke lunch in een uitstekend buffetrestaurant.

Op de laatste dag rijden we langs de kust door de delta van de Po. Misschien zien we nog flamingo’s in de lagunes van Comacchio. In Chioggia, een soort Klein Venetië, hebben we de tijd om te lunchen en aan het water te zitten en vandaaruit vertrekken we naar het vliegveld van Venetië voor de avondvlucht terug naar Schiphol.

We logeren in goede hotels en dineren een aantal keren gezamenlijk in plaatselijke restaurants.
De reis wordt verzorgd door Labrys Reizen in Nijmegen.
Op de heenweg vliegen we vanaf Schiphol met ITA (voorheen Alitalia) op Rome (11.55-14.10)
Vanuit Venetië vliegen we met easyJet terug naar Schiphol (19.20-21.20)

U kunt zich online inschrijven via de link https://labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/contact/inschrijfformulier
Daar kunt u bovenaan kiezen voor “Besloten reis” en daaronder invullen “Italia Classica Hart van Italië”. De rest spreekt vanzelf.
U kunt natuurlijk ook bellen met Labrys: 024-38.22.110

De volledige offerte staat hier.

Orvieto, Duomo, Cappella di San Brizio
Todi, Santa Maria della Consolazione
Montefalco, Benozzo Gozzoli, het leven van Franciscus
Ravenna, Sant’Apollinare in Classe

Turijn-Genua-Milaan

10 t/m 18 september 2024

Deze reis voert langs drie steden met elk een geheel ander karakter. Turijn is de grote onbekende. Milaan kennen we van de Dom, het Laatste Avondmaal, de Scala en de dure winkels en Genua kreeg door Ilja Pfeijffer terecht alle aandacht. Maar Turijn blijft door haar onbekendheid voor iedere reiziger de grote verrassing. Voeg daar het schitterende landschap van Piemonte aan toe en dan weet je het zeker: deze reis is meer dan de moeite waard.

Na aankomst rijden we via Vercelli rijden we naar Turijn. Op de achtergrond zien we steeds de uitlopers van de Alpen. Turijn heeft grandeur. Hoofdstad geworden van het huis Savoye krijgt de stad vanaf het begin een moderne uitstraling. Deftige straten met lange arcades leiden van plein naar plein. Barokke allure alom.
Daarnaast is Turijn een stad met fraaie koffiehuizen en een verfijnde keuken. De Slow Food beweging vindt hier zijn oorsprong.

Aan cultuur geen gebrek. We bezoeken onder meer de Galleria Sabauda en het Museo Civico, maar ook het Lingotto, de voormalige FIAT-fabriek, met het testcircuit op het dak en met moderne kunst van de familie Agnelli. Mario Botta is de architect van de kerk Santo Volto, een uniek gebouw. De naam verwijst naar de Lijkwade van Turijn, die goed beschermd in de Dom wordt bewaard.
Op de vrije middag is het lastig kiezen tussen het beroemde Egyptisch Museum en het filmmuseum in de Mole Antonelliana, een wonderbaarlijk gebouw dat het beeldmerk werd van de stad. Of het GAM, de Galleria Arte Moderna.

Op de route naar Genua brengen we een kort bezoek aan Asti. Daarna rijden we door een aantal wijndorpen en genieten van een uitbundige lunch temidden van de wijnvelden.

Genua is een wereld apart. Als handelsstad was het de grote concurrent van Venetië. Deze grootste haven van Italië heeft een modern havenfront gekregen door Renzo Piano. Daarachter bevindt zich de middeleeuwse stadswijk, een kashba met talloze smalle straatjes. Daarnaast maken de vele monumenten duidelijk dat Genua een stad is met een rijke geschiedenis.
In de Dom van Genua, de San Lorenzo, wordt hartstochtelijk meegeleefd met festiviteiten en uitvaarten. Het hart van Genua bestaat uit huizen voor gewone mensen en niet uit kantoorpanden en dure winkels. Genua leeft!
Renaissance grandeur tref je aan in Palazzo Spinola, waarvan we het interieur bezichtigen en in de palazzi van de Via Garibaldi.

Vanuit Genua rijden we naar Camogli en vandaar varen we langs de grillige Ligurische kust naar de abdij van San Fruttuoso. Mooier kan het niet.

Milaan was de stad van bisschop Ambrosius en zijn grafkerk is dan ook het eerste wat we bezoeken. In de Dom dalen we af naar de opgegraven doopkapel waar Augustinus door Ambrosius werd gedoopt.
Voor liefhebbers van schilderkunst is de Pinacoteca di Brera een absoluut hoogtepunt. We nemen er de tijd voor en sluiten af met koffie op het terras tegenover het museum. In het Castello van de Sforza’s zien we het laatste, onvoltooide beeld van Michelangelo, de Pietà Rondanini. Om stil van te worden. Uiteraard bezoeken we het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci.

Op de laatste ochtend wandelen we naar de San Maurizio, de kerk van een deftig vrouwenklooster uit de renaissance, waar je overweldigd wordt door alle fresco’s. In het voormalige klooster bezoeken we het Archeologisch Museum.
We sluiten af met een lunch en dan al kunnen we terugkijken op drie steden die er werkelijk toe doen.

Meer informatie over deze reis vindt u op de website van Labrys Reizen.

Turijn, Galleria Subalpina
Genua, Dom San Lorenzo, Johannes de Evangelist met horologium
Abdij van San Fruttuoso
Milaan Castello Sforzesco, Michelangelo Pietà Rondanini

Noord-Griekenland

1 t/m 9 oktober 2024

Bij een culturele Griekenlandreis denk je al gauw aan Athene en Attica, Delfi en de Peloponnesus, maar het land heeft veel meer te bieden. Thessaloniki heeft een lange geschiedenis waarin ook de Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen hun sporen hebben nagelaten. In Vergina zijn indrukwekkende praalgraven teruggevonden en voor orakels kon je terecht in Dodona. Voor natuurliefhebbers is Zagoria in het Pindosgebergte een ideaal gebied en Griekenland zonder zee (Thalassa thalassa!) is ondenkbaar. We varen naar Korfoe, vanwaar we ook terugvliegen.

dag 1, di 01-10

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki, de ‘hoofdstad van het noorden’. Onderweg naar het hotel in het centrum van de stad stoppen we voor een bezoek aan het Museum voor Byzantijnse Cultuur. Driemaal overnachten we in Thessaloniki.

dag 2, wo 02-10

In de bovenstad geniet u vanaf de stadsmuren van een fraai uitzicht over de stad en de zee. Byzantijnse kerken, zoals de Hosios David, de Hagios Dimitrioskathedraal en de kloosterkerk Hagios Nikolaos Orphanos staan op ons programma. In het Museum Atatürk – het vermoedelijke geboortehuis van Atatürk, waarin tegenwoordig het Turkse Consulaat is gevestigd – komt u in aanraking met de moderne geschiedenis. We bezichtigen de Rotonda, het mausoleum van keizer Galerius, en wandelen verder langs de Triomfboog en de resten van zijn bouwwerken. Via de Witte Toren, het symbool van de stad en het monument van Alexander de Grote komen we in het Archeologisch Museum.

dag 3, do 03-10

Rit oostwaarts met een bezoek aan het opgravingsterrein en het museum van Amphipolis. We zien de befaamde Leeuw, verdedigingsmuren, restanten van de antieke brug over de rivier de Strymon en een gymnasium. Het museum bevat een interessante collectie terracotta’s, vloermozaïeken, grafsteles en sieraden. In het oude gedeelte van Kavala staat het Imaret, een prachtig monument uit de laat-Osmaanse periode. In dit historische gebouw, tegenwoordig een luxe hotel, genieten we van de lunch. Aansluitend is er een rondleiding aldaar en in het Museum van Mechmet Ali, de stichter van dit complex. We verlaten Kavala en rijden richting Philippi, de plaats waar de apostel Paulus voor het eerst voet op Europese bodem zette.

dag 4, vr 04-10

Busrit westwaarts naar het onderaardse museum van Vergina met o.a. de tumulus waarin Philippos II zou zijn begraven en met schitterende grafvondsten. In het stadje Veroia bezichtiging van het Byzantijns Museum, de oude kathedraal en de synagoge. Wandeling door de wijken Kyriotissa en Barbouta met een korte stop bij de plek waar de apostel Paulus de bewoners heeft toegesproken. We rijden verder naar het westen met een stop in het traditionele bergdorpje Metsovo. Twee overnachtingen in Ioannina.

dag 5, za 05-10

Dodona, de orakelplaats van Zeus, staat ’s ochtends op het programma. In het Zagoriagebied komen natuurliefhebbers aan hun trekken! Een Engelstalige gids leidt ons rond door deze prachtige streek. Onderweg stoppen we bij de stenen bruggen bij Kipi en maken we een kleine wandeling naar het verlaten kloostertje Agia Paraskevi bij Monodendri. Daar worden we beloond met een adembenemend uitzicht op de Vikoskloof. Ook verkennen we enkele van de mooie dorpjes in dit berggebied.

dag 6, zo 06-10

In Ioannina is er de gelegenheid om het Zilvermuseum in de citadel en het Archeologisch Museum te bezoeken. Boottochtje naar het eilandje in het meer met bezoek aan een paar Byzantijnse kloosters vol kleurrijke fresco’s. Ten zuiden van Ioannina, in het dorpje Elliniko, bevindt zich een bijzonder museum voor moderne kunst, het Theodoros Papagiannis Museum. Overnachting in Preveza.

dag 7, ma 07-10

Vandaag staan de uitgestrekte opgravingen en het Archeologisch Museum van Nikopolis op het programma. In een oude olijffabriek in het kustplaatje Parga krijgen we een rondleiding. De familie die het fabriekje runt, laat ons hun olijfolie en lekkere gerechten proeven. Aan de westkust ligt de opgraving van het Dodenorakel of Nekromanteion. Hier zou de held Odysseus verschillende schimmen hebben gesproken, onder andere die van zijn moeder. Rit naar de haven van Igoumenitsa, waar we de boot nemen naar het eiland Korfoe. Twee overnachtingen op dit aangename eiland.

dag 8, di 08-10

We bezichtigen vandaag Museum Palaiopolis-Mon Repos en het Museum Kapodistrias. Ioannis Kapodistrias was in de negentiende eeuw het eerste staatshoofd van het onafhankelijke Griekenland en is afkomstig van dit eiland. Al wandelend krijgen we een rondleiding door Korfoe-stad. Ook is er wat vrije tijd. We besluiten de reis met het Achilleion, de zomerresidentie van de Oostenrijkse keizerin Sisi.

dag 9, wo 09-10

Transfer naar de luchthaven van Korfoe en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Meer informatie over deze reis vindt u op de website van Labrys Reizen.

De leeuw van Amphipolis
Kavala, Imaret
Opgravingen van Philippi
Ioannina
Vikoskloof in het Pindosgebergte
Korfoe, het Achilleion van keizerin Sissi

Israël en de Palestijnse gebieden

In voorbereiding

In de bronstijd heette het land Kanaän, de Grieken noemden het Philistia en vervolgens Palaistinè. Joden noemden het Eretz Yisrael, land van Israël, de Romeinen noemden het Syria Palaestina en de Arabieren gebruikten de naam Filastin. In 1948 kozen de Joden voor de naam Israël. Sindsdien is de vraag niet “Van wie is dit het land?” maar “Voor wie is dit het land?”

Naar dit land met zijn lange en vaak pijnlijke geschiedenis organiseert Italia Classica een elfdaagse reis met daarin aandacht voor alle belangrijke periodes. Joden, christenen en moslims spreken alle drie over “het Heilige Land” en daarmee is de delicate positie van vooral Jeruzalem meteen duidelijk.

In Jeruzalem bezoeken we de plaatsen die voor de drie religies essentieel zijn. We zien de opgravingen van de stad van David en het Davidson Centre bij de Tempelberg. We bezoeken de Joodse Wijk met daarin de sporen van de gevechten na het uitroepen van de staat Israël. We staan stil bij de Klaagmuur en wandelen door de Western Wall Tunnel, waarbij we teruggaan naar de tijd van koning Herodes.

Overal in Jeruzalem worden de plekken aangewezen waar Jezus is geweest: de Hof van Olijven, de Via Dolorosa, de Heilig Grafkerk met daarin Golgotha. Het vergt soms een krachtig geloof om alles letterlijk te nemen en toch laat het je niet onberoerd, dat is het wonderlijke.

Voor moslims werd de Tempelberg, waar tot het jaar 70 de joodse tempel stond, Haram al-Sharif, het Verheven Heiligdom met de al-Aqsa moskee en de Rotskoepel. We zullen er rondlopen, maar beide heiligdommen niet betreden.

We bezoeken het Israëlmuseum met in de open lucht de maquette van Jeruzalem uit de tijd van Herodes; het museum herbergt een schat aan archeologische vondsten, maar het heeft ook een collectie moderne kunst en een beeldentuin.

In West-Jeruzalem ligt Yad Vashem, het Holocaust Museum. Het bestaat uit een aantal gebouwen en monumenten in een groot park. We zullen er heel wat tijd doorbrengen.

Vanuit Jeruzalem bezoeken we Bethlehem met de Geboortekerk. Vlak daarnaast zijn de grotten waar kerkvader Hiëronymus zich terugtrok uit de bewoonde wereld. Buiten Bethlehem ligt het Herodion, een heuvel met een zomerpaleis en het mausoleum van koning Herodes.

Aan de Dode zee bezoeken we Qumran, waar de Dode Zeerollen werden ontdekt. Daarna bezoeken we het rotsmassief van Massada, waar het joodse verzet vergeefs probeerde stand te houden tegen de Romeinen na de inname van Jeruzalem.

Via Jericho rijden we naar het noorden en verblijven drie nachten aan het meer van Galilea om alles rond het meer, maar ook het verder weg gelegen Nazareth rustig te kunnen bekijken.

Op weg naar Tel Aviv mogen we de opgravingen van Caesarea niet missen. De stad werd gesticht door Herodes en het werd de zetel van de Romeinse procurator van Judea, onder andere Pontius Pilatus.

In Tel Aviv bezoeken we tenslotte de Witte Stad, een stadsdeel uit de dertiger jaren in de stijl van het Bauhaus. Het geeft uiting aan de droom die Theodor Herzl al had: een moderne stad als hart van een seculiere joodse staat.

Meer informatie over deze reis vindt u te zijner tijd op de website van Labrys Reizen.

Jeruzalem gezien vanaf de Olijfberg
Massada
Romeins theater in Beth Shean
Doop in de Jordaan bij Jericho
Jeruzalem, Yad Vashem