Cursus Cultuurgeschiedenis

in Heiloo en Wassenaar

Op twee plaatsen worden cursussen cultuurgeschiedenis gegeven, in Heiloo en Wassenaar. Op beide locaties is in december een druk bezochte cursus over Jeruzalem afgerond. In Heiloo zal de voorjaarscursus van 2019 gaan over de oude Grieken. Over deze grondleggers van de Europese cultuur zullen we het acht ochtenden hebben. Geschiedenis, literatuur, mythologie, filosofie en kunst komen uitvoerig aan bod. In Wassenaar volgt in oktober 2019 eveneens een cursus over de Grieken. Daar betreft het acht avonden.

Cursussen

De geboorte van Venus - Botticelli

De oude Grieken

Op acht donderdagochtenden vanaf 24 januari 2019 t/m 21 maart (één donderdag valt uit i.v.m. de voorjaarsvakantie) wordt in de Kleine Kapel van de Willibrordusstichting een cursus over de oude Grieken gegeven.

Schrijvers, filosofen, kunstenaars, mythologie, veel komt aan bod. Grote namen en begrippen zullen klinken: Homerus, de Griekse tragedie, Socrates, Plato, beeldhouwkunst, te veel om op te noemen.

We zullen ons uitvoerig bezig houden met de Griekse godenwereld. We horen de verhalen, zoeken naar hun oorsprong, eventuele betekenissen en hun relatie met de Griekse godsdienst.

De stadstaat was het hart van de Griekse wereld. Hoe Spartaans was Sparta en hoe democratisch het oude Athene? Wie de beroemde grafrede van Pericles leest raakt onder de indruk van de waarden die in de strijd met Sparta op het spel stonden.

Griekse cultuur is klassieke cultuur. Hoe komt dat eigenlijk? Dat hebben de Romeinen ervan gemaakt en na hen is dat beeld tot in de negentiende eeuw blijven bestaan. Maar langzaam is het beeld dat wij van de Grieken hebben veranderd. Van Olympiërs zijn het echte mensen geworden. We komen ze tegen op het sportveld en bij de orakels, op de agora in Athene en bij de offerrituelen voor hun goden. Onderwerpen genoeg dus in deze cursus. Veel verhalen en nog meer dia’s moeten deze rijke wereld tot leven brengen.

Klik hier om u in te schrijven voor deze cursus in Heiloo (voorjaar 2019) of Wassenaar (najaar 2019)

Locatie Heiloo:

– 8 lessen op donderdagochtend van 10.00 tot 12.30
– data: 24-31 jan., 7-14-28 febr., 7-14-21 maart 2019
– plaats: Landgoed Willibrordus, Kleine Kapel, Kennemerstraatweg 464, Heiloo
– cursusgeld € 200,-
>> Klik hier voor info over inschrijving en betaling

Locatie Wassenaar:

– 8 lessen op maandagavond van 19.30 – 21.30 uur
– eerste les eind oktober 2019; data worden nader bekend gemaakt
– plaats: Cultureel Centrum Warenar in Wassenaar
– cursusgeld € 200,-
>> Klik hier voor info over inschrijving en betaling