Griekenland – 13 t/m 21 oktober 2010

Woensdag 13 oktober.

Vertrek uit Schiphol is wat vertraagd. In het vliegtuig moet de klok een uur vooruit. Na een prettige vlucht van drieënhalf uur met de KLM blijken in Athene 19 koffers van de groep niet te zijn aangekomen. Dat moet geregistreerd worden en ons wordt verteld dat de koffers de volgende ochtend bij ons hotel bezorgd zullen worden.
Maar er waren ook koffers niet aangekomen van mensen die met een cruise meegingen!
We worden voorgesteld aan Argyro een Griekse die ons de hele reis zal vergezellen en
Cor zal assisteren.

We vertrekken met de bus naar Sounion eerste onderdeel van onze reis. Onderweg wordt even gestopt om te lunchen. Sounion ligt het zuidelijkste punt van Attika aan de Egeïsche Zee en wij bezoeken een Dorische tempel gewijd aan Poseidon. De tempel is op een rots gebouwd en wij moeten aardig wat klimmen. Maar dan hebben we een prachtig uitzicht over de zee. Na afloop drinken we wat op het terras en genieten van de zon.

Hierna vertrekken wij naar Athene en komen in een file terecht. Cor vertelt in de bus over de verschillende beschavingen waarvan die van Mycene (± 1500 v. Chr.) en de klassieke (500 v.Chr.) de belangrijkste zijn. Cor zal tijdens de bezoeken aan de opgravingen niet veel vertellen. Wij krijgen daar plaatselijke gidsen.

Later in de week vertelt Cor in de bus het verhaal van Theseus:

Op oudere leeftijd heeft Aigeus, de koning van Athene, bij Aithra (die aan de overkant woonde) Theseus verwekt. Hij legt zijn zwaard en sandalen onder een rotsblok en zegt tegen Aithra dat als zijn zoon op 16 jarige leeftijd, dit rotsblok kan wegduwen, Aithra aan Theseus mag vertellen wie zijn vader is. Zo gezegd, zo gedaan. Theseus gaat op weg naar Athene en voert allerlei heldendaden uit. Dit nieuws gaat hem vooruit en als Aigeus hem bij zich roept en het zwaard herkent, sluit hij Theseus in zijn armen. De koning van Minos legt Athene elk jaar de belasting op dat zij zeven jongelingen en zeven maagden moeten leveren als offerande voor de Minotaurus, half stier half mens. Theseus gaat als één van de jongelingen mee. De Minotaurus is opgesloten in een labyrint dat door Daidalos (raadgever van de koning) is gebouwd. De koningsdochter Ariadne wordt verliefd op Theseus en geeft hem een kluwen draad mee, zodat hij niet kan verdwalen in het labyrint. Theseus komt bij de Minotaurus en doodt hem. Hij weet samen met Ariadne en de jonge Atheners te ontkomen. Theseus moet Ariadne op het eiland Naxos achterlaten en overmand door verdriet vergeet hij witte zeilen te hijsen. Dit zou het teken voor zijn oude vader zijn dat alles goed was verlopen. Aigus staat bij Sounion te wachten en als hij de zwarte zeilen ziet, stort hij zich van de rots in zee en daarom heet deze: de Egeïsche Zee.

Na aankomst in hotel Phillippos hebben we een kwartier de tijd om ons op te frissen want we worden om half negen verwacht in restaurant Filoistron. We zitten aan lange tafels buiten op het terras met zicht op de verlichte Akropolis. Vooraf krijgen wij allerlei lekkere hapjes (die waren eigenlijk al voldoende), daarna een stoofschotel en tot slot een dessert. Alles wordt in een sneltreintempo geserveerd. Morgenochtend vertrek uit het hotel om 8.30 dus gauw het bed in.

Dit is het eerste deel van het reisverslag. Lees het gehele reisverslag Griekenland 2010 verder in pdf of ga terug naar het overzicht.

Klik hier voor een beknopt overzicht van de Griekse Oudheid