‘Echte werk komt uit de boeken’

Bergens Nieuwsblad, 11 september 2018.

Aan de duizenden boeken in de woonkamer is zijn fascinatie voor cultuur, reizen, filosofie, literatuur, kunst en geschiedenis aan alle kanten te bespeuren. Ook de wand van zijn kantoorruimte is over de hele lengte bedekt met naslagwerken over historische steden en landen als Italië, Griekenland, Turkije, Iran en Jeruzalem. Enthousiast vertelt classicus, docent cultuurgeschiedenis en reisleider Cornelis Jonkman over zijn leven welke voor een groot deel in het teken staat van deze landen waar hij van jongs af aan zijn tanden in heeft gezet. “Inmiddels ben ik gepensioneerd maar nog altijd zeer actief als freelance reisleider bij Labrys. Vanuit mijn bedrijf Italia Classica geef ik bovendien verschillende cursussen over de cultuurgeschiedenis van verschillende landen. Zo start 23 oktober de cursus ‘Iran In Woord en beeld’ in de Blinkerd.”

Cornelis Jonkman bezit het talent om kennis op boeiende wijze over te brengen. Dat hij docent zou worden, was dan ook niet meer dan logisch. Ook wie niet geïnteresseerd is in bijvoorbeeld het oude Griekenland of de (kunst)geschiedenis van steden als Rome of Florence, hangt aan zijn lippen. “Mijn onderwijzer op de lagere school, de heer Beckers, heeft mijn belangstelling voor geschiedenis gewekt. Na het gymnasium ging ik mij zodoende verder bekwamen. Tot mijn 61ste was ik docent klassieke talen op een school in mijn woonplaats Wassenaar. Ieder jaar ging de school met leerlingen naar Rome. Daar kwam ik terecht in een labyrint van straatjes en pleinen, van namen en feiten, waarin ik langzaamaan de weg leerde kennen.”

Groepsreizen

“Vanaf 1986 ging ik ook lesgeven aan de ouders van de leerlingen”, vervolgt Jonkman. “Tevens organiseerde ik voor hen cultuurreizen. Inmiddels ben ik talloze keren in Rome geweest en heb ik heel Italië, Griekenland en Turkije gezien”, zegt hij dankbaar. De groepsreizen voor volwassenen, die hij nog altijd voor reisorganisatie Labrys begeleidt, bereidt hij zelf voor. “Ze vergen veel planning. Alles zoek ik uit, van verblijfsaccommodaties en musea tot het reserveren van de restaurants. In het voorjaar van 2019 begeleid ik in samenwerking met het Teylers Museum twee Leonardo da Vinci-reizen. De reis gaat van Milaan via Parma en (zijn geboorteplaats) Vinci naar Florence. Mijn kennis van cultuurgeschiedenis vergaar ik hoofdzakelijk uit boeken die ik op allerlei plekken in de hele wereld koop. Daarnaast haal ik informatie van internet. Maar het echte werk komt toch echt uit boeken, die geven de contouren.”

Naast zijn werk als reisleider en het geven van cultuurgeschiedeniscursussen in Wassenaar startte Jonkman twee jaar geleden ook succesvol met soortgelijke cursussen in Heiloo. Vanaf 23 oktober 2018 kunnen ook belangstellenden uit Schoorl en omstreken gebruikmaken van zijn grenzeloze kennis en expertise. Zijn liefde voor Italië (de taal heeft hij zich inmiddels ook eigen gemaakt, red.) heeft hij inmiddels overgebracht op landen als Griekenland, Turkije en Iran. Momenteel bijt hij zich vast in Jeruzalem voor een cursus die hij in Heiloo gaat geven. “Als je teruggaat in de geschiedenis, komt je zoektocht hier vanzelf uit.”